czwartek, 3 października 2013

Smakowita zapowiedź...

Julia ChildFrancuski Szef Kuchni
przeł. Małgorzata Hesko-Kołodzińska
premiera: 24 października

Książkowa wersja kultowego, pierwszego w historii telewizji, kulinarnego reality show!
Pilotażowy odcinek „Francuskiego Szefa Kuchni” wyemitowano „w Bostonie 11 lutego 1963 roku, jeszcze w czarno-białej telewizji” – jak wspomina we wstępie sama Julia Child.
Przez kolejne lata podbił on serca telewidzów tak dalece, że doczekał się wznowień i kontynuacji, a jego prostolinijna, wielka wzrostem oraz kulinarnym kunsztem pomysłodawczyni i prowadząca – Julia Child – do dziś pozostaje ikoną sztuki kucharskiej, nie tylko dla Amerykanów.
Potrawy kuchni francuskiej należy przygotowywać starannie, przestrzegając odpowiedniej techniki.
Niniejsza książka ma na celu przybliżenie czytelnikowi podstaw gotowania, począwszy od właściwego
sposobu smażenia jajka i przyrządzania sosu do sałatki, skończywszy na gotowaniu łososia w całości
i wykonaniu bożonarodzeniowej bûche, przystrojonej bezowymi grzybkami (…). Mam nadzieję,
że będzie to przydatny wstęp do kuchni francuskiej i dzięki niemu czytelnicy przyrządzą wiele
satysfakcjonujących dań (…).
Zdecydowanie wolę, kiedy wszystko dzieje się w sposób naturalny, jak wtedy, gdy mus nie chce opuścić formy, ziemniaki kleją się do patelni,
a szarlotka powoli się zapada. Jednym z sekretów gotowania jest uświadomienie sobie, że trzeba wprowadzać poprawki, jeśli się da, lub pogodzić
się z sytuacją, kiedy nie można nic zrobić.






Dzięki doskonałemu początkowi posiłek
zawsze zyskuje na atrakcyjności
                – Julia Child, Francuski szef kuchni.
            PREMIERA 24 października 2013
Zacznijmy więc od Escargots a la bourguignonne
(Ślimaków z masłem czosnkowym zapiekanych w muszlach).
Escargots a la bourguignonne
(Ślimaki z masłem czosnkowym zapiekane w muszlach)
Dla czterech osób, po 6 ślimaków dla każdej  fot. vivelacuisine.pl
Ślimaki w puszkach oraz muszle znajdziesz w wielu sklepach delikatesowych,
nadają się do pieczenia od razu. Nabiorą jednak intensywniejszego smaku, jeśli
zajmiesz się nimi z kilkugodzinnym wyprzedzeniem i zdążą wchłonąć aromat masła.
Ślimaki piecze się i podaje w specjalnych naczyniach albo na żaroodpornych
talerzach wyłożonych folią aluminiową, w której należy wykonać zagłębienia
na każdą muszlę z osobna. Zazwyczaj podaje się po 6 ślimaków na osobę.
BEURRE POUR ESCARGOTS
(Masło do ok. 24 ślimaków)
pół kostki (11 dag) masła
1–2 zmiażdżone ząbki czosnku
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
sól, pieprz i sok cytrynowy
opcjonalnie: 1–2 łyżki bardzo drobno pokrojonej świeżej słoniny wieprzowej
W misce ugnieć masło na elastyczną masę (za pomocą drewnianej łyżki albo miksera).
Dodaj czosnek i natkę, sól, pieprz oraz sok cytrynowy do smaku, ewentualnie także
słoninę, która wzbogaci smak.
NAPEŁNIANIE MUSZLI
24 muszle ślimaków
24 ślimaki z puszki, odcedzone
Włóż . łyżeczki masła do otworu w muszli, a potem wkręć do niej ślimaka zgodnie z jego naturalnym spiralnym kształtem (węższy koniec powinien znaleźć się w głębi
skorupki). Wepchnij ślimaka najgłębiej jak się da, zamknij otwór jeszcze jedną porcją masła wielkości ćwierci łyżeczki i włóż ślimaka do naczynia do pieczenia. Tak
samo przygotuj pozostałe ślimaki. Jeśli to możliwe, wstaw je do lodówki na kilka godzin lub na noc.
PIECZENIE I PODAWANIE
(Wcześniej rozgrzej piekarnik do 230°C).
Piecz na środkowym poziomie piekarnika przez ok. 10 minut, aż z muszli zacznie wypływać spienione masło. Podawaj natychmiast z gorącymi bagietkami i młodym
czerwonym winem, takim jak beaujolais albo mountain red.
Podczas jedzenia ślimaki należy przytrzymywać specjalnymi szczypczykami albo widelcem. Mięso wykręca się z muszli małym widelczykiem lub wykałaczką, kładzie
na kawałku bagietki, polewa masłem i zjada. Po zjedzeniu wszystkich ślimaków wytrzyj resztki masła kawałkami bułki.

3 komentarze:

  1. Z samego rana takie apetyczne informacje ;-) Zrobiłam się głodna:-) Czekam w takim razie na premierę tej książki.

    OdpowiedzUsuń
  2. Aż do ślimaków było bardzo apetycznie :P Francuska kuchnia chyba nie jest dla mnie. Ale książki jestem ciekawa.

    OdpowiedzUsuń

Bez czytania będą usuwane komentarze zawierające spamy, linki do innych blogów. Mój blog, to nie słup ogłoszeniowy.