Nowa powieść autora Atlasu
Chmur
Już 6 listopada w
Polsce
Książka Roku wg New York Times
Nagroda 2011 Commonwealth Writers' Prize;
Nominacja Man Booker Prize for Fiction 2010;
Best Books of the Year wg Magazynu Time.
Wyobraź
sobie imperium, które na półtora wieku odcięło się od świata. Nikt nie może go
opuścić, obcokrajowcy nie są wpuszczani, ich religii zakazano, a ich poglądy są
traktowane głęboko nieufnie. Mimo to nadal istnieje wąskie okno do wnętrza tego
kraju-twierdzy: sztuczna, ogrodzona murem wyspa, połączona z portem na stałym
lądzie i obsadzona jedynie garstką kupców z Europy. Jednak zamknięta Brama
Lądowa nie może zapobiec spotkaniom umysłów – ani serc.
Tym narodem była Japonia, portem -
Nagasaki, a wyspą - Dejima, dokąd zabiera nas panoramiczna powieść Davida
Mitchella. Dla holenderskiego urzędnika Jacoba de Zoeta rok 1799 to początek
mrocznej opowieści o obłudzie, miłości, winie, wierze i morderstwie – podczas
gdy ani on, ani jego poróżnieni krajanie nie wiedzą nawet, że na świecie zmienia
się układ sił…
Tysiąc jesieni Jacoba de
Zoeta to imponujące
dzieło, mistrzowski popis wirtuozerii i efekt gruntownych badań i
nieposkromionej wyobraźni tego wybitnego pisarza.
Powieść historyczna osadzona w XVIII
wiecznej Japonii.
Data
Wydania: 6 LISTOPADA 2013
Autor:
David Mitchell
Tytuł:
Tysiąc Jesieni Jacoba de Zoeta Tłumaczenie:
Justyna Gardzińska
ISBN:
978-83-7480-399-1 l.
stron:768 format:135x202 Oprawa:
miękka
Dorota Sumińska opowiada. Historie, które napisało życie. Z łezką w oku, ale i z uśmiechem oraz wielką życzliwością do ludzi i zwierząt.
Książka z tych, o których mówi się: „balsam dla duszy”.
Wydawnictwo Literackie serdecznie poleca Historie, które napisało życie Doroty Sumińskiej.
Premiera książki 7 listopada.
Zapraszamy na spotkanie z czytelnikami 15 listopada
do empiku Junior
Każda
z historii zawartych w tej książce ma swoje źródło w prawdziwym
wydarzeniu. Życie pisze nam takie scenariusze, że nawet najbardziej
wybujała wyobraźnia mu nie dorówna. Już od ponad pół wieku zbieram w
głowie sceny z przeszłości, które jak ziarenka fasoli kiełkują i
wyrastają poplątanym pnączem. Przelewam to na papier i od nowa poznaję
na pół zapomniane postaci i miejsca. We wszystkich tlą się prawdziwe
emocje. Janka, Sara, Piotr , Krystyna żyli naprawdę. Mieli inne imiona,
inne nazwiska, ale czuli tak jak na kartkach tej książki. Skąd wiem? Bo
część z opisanych bohaterów znałam osobiście, a o
innych słyszałam od tych, którzy ich kochali. A miłość nigdy nie kłamie.
Wiem coś o tym. Teraz, gdy przewracam kartki, na niektóre spada łza.
Przypomina mi się niejeden dom i niejedna twarz. Są wśród nich te, które
i ja darzyłam uczuciem. (Dorota Sumińska)
Dorota
Sumińska przez lata gromadziła różne historie, wspomnienia, anegdoty,
które stały się kanwą wielowątkowej, uniwersalnej opowieści o
przewrotności losu i zwierzętach.
Spełnione
marzenia, niespodziewana miłość, przypadki, które stają się
przeznaczeniem. Gesty, słowa, przedmioty, które na zawsze odmieniły
czyjeś życie. Sekrety, które łączą i dzielą. Ludzie zapadający w pamięć
na zawsze. Oraz zwierzęta, którzy pomagają uświadomić ludziom inny
wymiar codziennych spraw.
Nieoczywiste, zaskakujące, poruszające… historie z życia i o życiu.
Chelsea Monroe-Cassel, Sariann Lehrer
Uczta lodu i ognia
przeł. Łukasz Małecki
premiera: 7 listopada
Namaszczona przez autora cyklu bestsellerowych powieści i scenarzystę serialu
Gra o tron George’a R.R. Martina oficjalna książka kucharska serii, to zbiór
inspirowanych nią przepisów kulinarnych na napitki, mięsiwa i desery. Zebrały
je zakochane w twórczości Martina i serialu HBO Chelsea Monroe-Cassel
i Sariann Lehrer, które swoje doświadczenia z kuchnią Westeros opisały
na blogu „Karczma na Rozdrożu” (http://www. innatthecrossroads.com).
Ciekawi jesteście co jadają serialowi Lannisterowie, Starkowie czy ród Tyrellów?
Teraz będziecie mogli sami przyrządzić dania serwowane podczas uroczystych
uczt na królewskim dworze Baratheonów, wykwintnych przyjęć w Lannisporcie,
obiadów w Riverrun, codziennych posiłków Czarnych Braci na Murze, wieczerzy
w zasypanym śniegiem Winterfell czy lekkich śniadań za Wąskim Morzem.
Uczta lodu i ognia doskonale wypełni wam czas w oczekiwaniu na czwarty sezon
serialu HBO i kolejną, dziewiątą już powieść George’a R.R. Martina. Jak pisze
autor Gry o tron:
Nie żałujcie sobie jadła, przyjaciele. Nadchodzi zima.
fot. Kristin Teig
z moich powieści (…). Sariann i Chelsea podeszły do tematu zgoła odmiennie (…). Te dwie dziewczyny zaczęły przyrządzać
potrawy opisane w Grze o tron (…). Na cześć pewnego przybytku, w którym dzieją się rzeczy straszne, dziewczyny nazwały swój
blog Karczmą na Rozdrożu. W książce to właśnie przed jej drzwiami kołysało się na wietrze truchło powieszonej oberżystki.
Mam szczerą nadzieję, że Sariann i Chelsea nie podzielą jej losu; ich jedzenie jest znacznie, znacznie lepsze od podawanego
w tamtej karczmie.
George R.R. Martin, Santa Fe, 21 stycznia 2012
Chelsea i Sariann
Kurczak w miodzie
— Znowu głodny? — spytał. Na środku stołu leżała jeszcze połowa kurczaka w miodzie. Jon wyciągnął rękę, żeby oderwać nogę,
ale w ostatniej chwili nadział na nóż całą połowę i opuścił ją na podłogę. Duch rzucił się na mięso łapczywie, nie wydając
najmniejszego odgłosu.
GRA O TRON
Przepis na 3–4 porcje
Czas przygotowania: 15 minut
Sos: 30 minut * Pieczenie: 1–1½ godziny
Można podawać z chrupiącym białym chlebem (s. 35),
współczesną rzepą w maśle (s. 80)
i miodem pitnym
Danie
o zdecydowanie północnym charakterze. Jabłka, ocet, miód i suszone
owoce przywołują wspomnienia mroźnych wieczorów spędzonych w cieple
wielkich sal
Winterfell.
Gęsty sos rozpływa się kusząco na gorącym kurczaku. Nasiąkają nim też
suszone owoce, które tryskają smakiem, gdy już zaszczycą talerz swoją
obecnością.
1 cały kurczak (2½–3 kg), 2 łyżki roztopionego masła, 1 szklanka octu jabłkowego, ⅔ szklanki miodu, 1–2 łyżeczki mięty suszonej lub świeżej, drobno posiekanej, sól, ½ szklanki ciemnych lub jasnych rodzynków, suszonych wiśni, suszonej, żurawiny itp.1 łyżka masła
Rozgrzej piekarnik do temperatury 230°C. Osusz
kurczaka ręcznikami papierowymi, a następnie natrzyj go roztopionym
masłem i posyp solą. Dzięki temu skórka stanie się chrupiąca i pyszna.
Piecz przez godzinę albo do chwili, kiedy z nakłutego ostrym nożem udka wypłynie przezroczysty sok. Pierś powinna zmienić kolor z różowego na biały. Podczas
gdy kurczak się piecze, wymieszaj w rondlu wszystkie pozostałe
składniki i gotuj na małym ogniu ok. 30 minut, aż suszone owoce
napęcznieją, a sos zmniejszy objętość mniej więcej o połowę. Gdy tylko kurczak będzie gotowy, polej go od razu połową sosu, a resztę podaj osobno.
- I informacja o spotkaniu...bardzo, bardzo żałuję, że nie będę mogla na nim być.
Tym razem niestety nie widzę nic dla siebie.
OdpowiedzUsuńA mnie mogłoby zainteresować "Tysiąc jesieni". Historia Japonii nie jest jakoś bardzo znana i propagowana w Polsce, więc myślę, że warto sięgnąć po książkę Jacoba de Zoeta.
OdpowiedzUsuńJestem bardzo ciekawa "Tysiąca Jesieni Jacoba de Zoeta"
OdpowiedzUsuńPierwsza pozycja mnie zaciekawiła "wściekle";)
OdpowiedzUsuńSuper się zapowiada nowy David Mitchell, no i ta objętość książki, uwielbiam takie cegiełki :)
OdpowiedzUsuń"Tysiąc jesieni..." to moja lektura obowiązkowa :) "Ucztę lodu i ognia" pewnie kupię tacie w prezencie, bo jest fanem "Gry o tron".
OdpowiedzUsuń