czwartek, 15 listopada 2012

Kuchnia w stylu wolnym - Annabel Langbein

Wydawnictwo Publicat, Okładka twarda, 235 s., Moja ocena 5,5/6
Chciałabym wam zaprezentować świetną książkę, taką życiowo-kulinarną i ogłosić związany z nią konkurs.
Najpierw jednak o książce...
Jej autorka,  Annabel Langbein to jedna z najbardziej lubianych nowozelandzkich autorek książek kulinarnych oraz gwiazda międzynarodowego programu telewizyjnego. Wydała 19 książek kucharskich, które zdobyły wiele międzynarodowych nagród, a Kuchnia w stylu wolnym została uhonorowana najważniejszym trofeum w świecie publikacji kulinarnych - Gourmand World Cookbook Award. Książki Annabeli przetłumaczono na wiele języków i sprzedały się w liczbie ponad 2 mln. egzemplarzy na całym świecie.
Jedzenie jest wielką pasją Annabel, uważa, że w życiu nie ma przyjemniejszych chwil niż wspólne biesiadowanie z rodziną i bliskimi.Jej podejście  do gotowania jest zarówno praktyczne, jak i inspirujące. Pokazuje, jak w łatwy, naturalny sposób przyrządzić fantastyczne, smaczne i proste dania z produktów sezonowych, ale nie tylko.
Annabel w swojej książce prezentuje przepisy na potrawy niewymagające dużego wysiłku. Pomysły czerpie z wycieczek po przydomowym ogrodzie. Jak sama twierdzi, chociaż lubi zapraszać do stołu rodzinę i przyjaciół, nie chodzi jej o to, żeby zaimponować gościom wymyślnymi i skomplikowanymi daniami, serwowanymi w sztywnej, restauracyjnej atmosferze. Chce miło spędzić czas i cieszyć się jedzeniem i bliskimi.
Dania, jakie prezentuje w książce są proste, ale niezwykle pomysłowe, może je wykonać każdy, nawet największy laik kulinarny. W ich składzie brak luksusowych, czy trudno dostępnych składników i przypraw. Proponuje nam przepisy na dania będące w zgodzie z naturą, oparte na pomysłowości i przyjemności, jaką dają zwykłe produkty i wspólne gotowanie.
W pięknie wydanej książce znajdziecie przepisy m.in. na: cynamonowe zawijańce, chrupiący chlebek, bułeczki z parmezanem i bazylią, sałatkę aksamitną, pieczonego kurczaka z trawą cytrynową, grillowaną jagnięcinę w ostrej marynacie, sajgonki z krewetkami, ziołowe placuszki, pieczone pstrągi, świeży twarożek, puszyste lody, blok czekoladowy, tropikalne pianki, pyszne ciasta, smakowite mięsa i wiele, wiele innych dań.
Książka podzielona jest na działy:  z pieca, z ogrodu, z farmy, z jeziora i morza, ze spiżarni, z sadu. Całość jest pięknie wydana, ozdobiona licznymi komentarzami autorki, takimi prosto od serca dot. nie tylko przygotowywanych potraw, ale w ogóle życia. 
Poza tym uroku ksiażce i specyficznej magi dodaje ogromna ilość wspaniałych zdjęć, zarówno potraw, jak i rodziny, przyjaciół Annabel, nie brak także zdjęć ukazujących piękno Nowej Zelandii
Widać, że to książka osoby, która nie tylko kocha gotować, ale kocha i potrafi cieszyć się życiem.
Myślę, że może to być doskonały prezent dla podobnych jej osób.  

 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Bez czytania będą usuwane komentarze zawierające spamy, linki do innych blogów. Mój blog, to nie słup ogłoszeniowy.