poniedziałek, 23 marca 2015

Pomocy potrzebuję odnośnie przetworzenia bakłażana...

No właśnie...kupiłam po bardzo, ale to bardzo okazyjnej cenie..12 kg. bakłażanów. Tanie było to brałam:):) I teraz szukam sprawdzonych przepisów na dania z nich. Poza bakłażanami faszerowanymi, bo ten przepis wykorzystany na maksa jest. Ktoś coś może doradzić? Będę wdzięczna:)
Ps. gwoli wyjaśnienia, te 12 kg, to nie tylko dla mnie. Do wyżywienia jest też dorosły facet (mąż mój) dwóch 18-latków, którzy tonę jedzą i 2 młodszych nastolatków:) Stąd ilość bakłażanów duża, bardzo duża:)
Na pewno zrobię roladki z bakłażana ze szpinakiem podduszonym z serem pleśniowym, zapiekane + ryż. Czekam na dalsze propozycje:)

4 komentarze:

  1. Dżizes... Mousakę zrób, powinnaś mieć obcykaną ;-)
    Ja z bakłażana często robię ratatouille (podduszam paprykę, cukinię, bakłażana, czasem cebulę, czasem bez, z pomidorami i ziołami prowansalskimi, na sam koniec posypuję fetą i już), zawsze wychodzi inne, bo zawsze coś zmieniam. Bywa, że dodaję mielonego mięsa, pycha jest.

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam pakorę z bakłażana oraz placuszki :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Nie ma sprawy. Tylko muszę je odnaleźć :)

    OdpowiedzUsuń

Bez czytania będą usuwane komentarze zawierające spamy, linki do innych blogów. Mój blog, to nie słup ogłoszeniowy.