A już Wydawnictwo PWN kusi kolejnymi zapowiedziami, równie ciekawymi (moim skromnym zdaniem) i podobnie pięknie wydanymi (wydania w sztywnej oprawie, szyte, piękny papier i zdjęcia).
A o to i one:)
Także dzisiaj premiera książki Paryż, miasto sztuki i miłości.
Większość przyjezdnych nigdy nie poznaje prawdziwego Paryża, nie dowiaduje się, co naprawdę kryje to miasto. A duszę Paryża należy odkryć. Stolica przesiąknięta jest atmosferą przełomu XIX i XX wieku. Każdy więc, kto chce zrozumieć miasto i spełnić marzenie z nim związane, powinien poznać Paryż w czasach belle époque. Jedni uwielbiają Paryż o północy, inni o poranku, jedni chcą tam napisać powieść życia, a inni jeszcze zakochać się. Podróż do przeszłości uświadamia nam bezmiar piękna stolicy Francji, a także unaocznia ogrom wydarzeń, postaci, zbiegów okoliczności, które sprawiły, że w XXI wieku nadal zakochujemy się w mieście świateł.Miłość i sztuka w paryskim wydaniu to temat niewyczerpany. Żadne inne miasto nie było tak kochane przez artystów. Zjeżdżali tu tłumnie w poszukiwaniu inspiracji, z nadzieją na sukces i sławę. Nie tylko oni… Możni tego świata także darzyli stolicę Francji wielkim sentymentem, szukając w niej mocnych wrażeń, których nie mogli znaleźć gdzie indziej. Nie zawsze chodziło im o wizyty w muzeach.
Premiera 07 listopada. Widziałam wersję roboczą książki - fantastyczna!!!!
Historia
polskiego smaku. Kuchnia, stół, obyczaje to wciągająca opowieść o ponad tysiącletniej historii
polskiej kuchni. Kluczem jest kultura polskiego stołu: sztuka kulinarna i obyczaje na
przestrzeni wieków. Zaglądamy do chat pierwszych Piastów i do sarmackich
spiżarni, biesiadujemy na zjazdach szlacheckich, w salonach bogatego
mieszczaństwa, zajadamy się kawiorem w legendarnej Adrii, a w czasach PRL
wpadamy na setę i galaretę do baru za rogiem lub na obiad do „placówki
zbiorowego żywienia". Treść
książki stanowi niezrównany opis obyczajów, zbiór anegdot oraz informacji związanych
z przygotowaniem jedzenia, konsumpcją, nakryciem stołu, a także imponujący
przegląd sprzętów kuchennych.
To kulinarne dzieje Polski, które poznajemy dzięki
dokumentom z przeszłości: relacjom zagranicznych poselstw, wypisom z inwentarzy
i rachunków dworskich, jak również
przeglądowi poradników i kalendarzy gospodarskich. Postaci wielkich smakoszy i
słynnych obżartuchów poznajemy dzięki wspomnieniom i listom.
Niezwykła podróż w czasie zainspiruje, a na pewno zachwyci każdego
miłośnika kulinariów. Książka stanowi także znakomite opracowanie dla
wielbicieli historii Polski.
Premiera 28 listopada.
Ziemiańskie święta i zabawy. Tradycje karnawałowe, ślubne, dożynkowe i inne
Polacy słyną z zamiłowania do świętowania oraz z bogatych obyczajów.
Źródłem wielu z nich jest kultura polskiego ziemiaństwa i arystokracji, a okazją są zwykle ważne daty roku liturgicznego oraz okoliczności życia rodzinnego. Autor niezwykle obrazowo opisuje jak obchodzono w przeszłości święta kościelne, szczególnie Zielone Świątki i Boże Ciało. Wiele uwagi poświęca również barwnym tradycjom świeckim i rodzinnym, wśród nich wystawnym ślubom, weselom, rozmaitym rocznicom, czy imieninom...
Pasjonujące tradycje karnawałowe z hucznymi balami i zabawami w pałacach, dworach, a przede wszystkim w miejskich salonach obudzą niejedną tęsknotę za przeszłością. Opisy imponujących zwyczajów sylwestrowych, a także dożynek czy inauguracji jesiennych polowań oddadzą zatracony dziś, a wyjątkowy wówczas charakter świąt istniejących współcześnie. Wspaniałe zdjęcia wprowadzą czytelnika w nastrój tamtych czasów.
Źródłem wielu z nich jest kultura polskiego ziemiaństwa i arystokracji, a okazją są zwykle ważne daty roku liturgicznego oraz okoliczności życia rodzinnego. Autor niezwykle obrazowo opisuje jak obchodzono w przeszłości święta kościelne, szczególnie Zielone Świątki i Boże Ciało. Wiele uwagi poświęca również barwnym tradycjom świeckim i rodzinnym, wśród nich wystawnym ślubom, weselom, rozmaitym rocznicom, czy imieninom...
Pasjonujące tradycje karnawałowe z hucznymi balami i zabawami w pałacach, dworach, a przede wszystkim w miejskich salonach obudzą niejedną tęsknotę za przeszłością. Opisy imponujących zwyczajów sylwestrowych, a także dożynek czy inauguracji jesiennych polowań oddadzą zatracony dziś, a wyjątkowy wówczas charakter świąt istniejących współcześnie. Wspaniałe zdjęcia wprowadzą czytelnika w nastrój tamtych czasów.
Tomasz Adam Pruszak jest doktorem nauk
humanistycznych, historykiem sztuki i kustoszem. Jego zainteresowania
badawcze to głównie malarstwo polskie, dzieje rezydencji, kultura
materialna oraz obyczaje ziemiaństwa i arystokracji polskiej XIX i 1.
połowy XX w. Jest autorem artykułów i książek z dziedziny malarstwa
polskiego oraz o tematyce szlachecko-ziemiańskiej.
Życie przestępcze w przedwojennej Polsce już do mnie leci, ale pozostałe dwie pozycje wyglądają równie interesująco. Nie kuś kobieto!
OdpowiedzUsuń:):):):)przyganiał kocioł garnkowi:):):)
UsuńNaprawdę bardzo ciekawe zapowiedzi! Zarówno ta o polskiej kuchni, jak i obyczajach mnie zainteresowały. Koniecznie muszę je mieć na swojej półce :)
OdpowiedzUsuńAkurat dla siebie nic tu nie znajduję, ale potrafię docenić dobrą książkę - a tu jedna w drugą takie właśnie są:)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie!
Oj, kusi, kusi... Szczególnie "Życie przestępcze" i "Historia polskiego smaku". :)
OdpowiedzUsuńObie polecam. Życie przestępcze mam, a Historię polskiego smaku widziałam w wersji roboczej, fantastyczna pozycja się szykuje.
UsuńNa PWN zawsze można liczyć :)
OdpowiedzUsuńOj tak:)
UsuńChętnie "pochłonęłabym" książkę "Historia polskiego smaku". W końcu kuchnia to nierozłączny element naszego życia i kultury, więc aż nie wypada nie znać, w czym smakowali się nasi przodkowie ;)
OdpowiedzUsuń