...przepis na domowy wypiek takowego razowego chlebka z ziarenkami. Ktoś wypieka sam w domu, albo ktoś z waszych bliskich?! Użyczycie sprawdzonego!!!, prostego przepisu. Bardzo będę wdzięczna. Mam dosyć biegania do piekarni po chleb, a u nas idą koszmarne ilości pieczywa. A poza tym (poprawcie mnie jeżeli się mylę) chleb wypiekany w domu jest chyba tańszy niż kupiony w piekarni. Zaznaczam w piekarni nie dmuchany w markecie.
Pracuję w domu, więc mam czas wypiekać, tylko przepisu pożądam:)
A może macie sprawdzony przepis na bułki, albo inne pieczywo. Też mile widziany.
Proszę bardzo:) Piekę i wychodzi i jest banalnie prosty.
OdpowiedzUsuń-1 kg mąki krupczatki
- 5 dkg drożdży świeżych
- 2 łyżeczki soli
- 1 l letniej wody
- 10 dkg słonecznika
- 5 łyżek sezamu
- 5 łyżek siemienia lnianego
- 1 szklanka otrąb pszennych
- 1 łyżka cukru
1. Do naczynia nr 1 przesiewamy mąkę, dodajemy ziarna oraz sól. Mieszamy razem
2. W naczyniu nr 2 wlewamy wodę (ja daję ciepłą kranówkę), dodajemy cukier oraz drożdże, mieszamy aż do całkowitego rozpuszczenia drożdży.
3. Przygotowuję 2 blachy \\\"keksówki\\\" (moje są o wymiarach wys.7 szer.14 dł. 32 cm) smaruję margaryną (Palmą, Kasią)
4. Następnie wodę z naczynia nr 2 wlewamy pomału do mieszanki nr 1, mieszając łyżką.
5. Pozostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
6. Piekarnik nagrzewamy do 200 C (termoobieg) (piekłam i z termoobiegiem i bez i wychodzi:))
7. Gdy chleb \\\"osiągnie\\\" brzegi wkładamy do nagrzanego piekarnika, pieczemy ok. 50 - 75 min w zależności od piekarnika (w moim wystarcza 55 min).
8. Po upieczeniu pozostawiam go na 5 min w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami.
Dzięki dobra kobieto. Musze wypróbować.
Usuńmuszę też spróbować, z krupczatki nigdy nie piekłam
UsuńSama z chęcią upiekłabym taki chlebek, ale czasu brak :)
OdpowiedzUsuńNie piekłam nigdy takiego chlebka, więc nie pomogę, ale może w sieci znajdziesz jakiś sprawdzony przepis.
OdpowiedzUsuńPrzepis jest na jedną keksówke, ale ciasto ww podwójnej ilości wyrabiam w dwóch osobnych miskach i piekę dwa chleby. Oto przepis :
OdpowiedzUsuń15dag mąki orkiszowej lub razowej
35 dag maki pszennej
300 ml wody
1 łyżeczka soli
8-10g drożdży
3 łyżki zakwasu
ciasto wyrobić, zostawić na 2 godziny do wyrośnięcia, przełożyć do formy wysmarowanej margaryną i wysypanej bułka tartą. Zostawić na ok 1,5 - 2 godz. do wyrośnięcia, aż osiągnie brzegi ( czasami to krócej trwa) Wstawić do nagrzanego piekarnika 210stopni. Na dolną blachę wlać szklankę wody ( uważać przy piekarnikach elektrycznych, by nie zrobić spięcia - mnie sie jakoś udaje :)) Piec 15 minut, a później zmniejszyć temperaturę do 180 stopni i piec jeszcze 30 minut. Zostawić po upieczeniu jakieś 5 minut w wyłączonym piekarniku, wyjąć z formy i położyć na kratce do odparowania. SMACZNEGO ! Ten chleb zawsze się udaje chociaż może robić wrażenie skomplikowanego przez te temperatury i wodę. Aha ziarna dosypać po 1 łyżce do ciasta .
Jeśli coś jest niejasne służę pomocą
Dziękuję. Na pewno z przepisu skorzystam.
UsuńWrzucam Ci link na doskonałe i bardzo szybko wykonywane bułeczki. Korzystam z niego na co dzień.http://pracowniawypiekow.blogspot.com/2010/09/razowe-buki-ze-sonecznikiem-bardzo-atwe.html
OdpowiedzUsuńDziękuję, w którąś niedzielę postaram się upiec bułki z tego przepisu. Ważne, że sprawdzony przez Ciebie.
UsuńDla mnie to idealny przepis, gdyż nie muszę ważyć czego ogromnie nie lubię.
UsuńBułeczki są bardzo smaczne i znikają, gdyż bywają przerywnikiem dla chleba na zakwasie, który piekę.
Kiedyś korzystałam z takiego przepisu na chleb, najprostszy z łatwych, bo teraz piekę na zakwasie;
OdpowiedzUsuń1,30 kg mąki
10 dkg drożdży
1 l wody
1 1/2 szklanki otrąb
1 łyżeczka cukru
3 łyżeczki soli
kminek, siemię lniane, słonecznik, dynia, sezam - po 1 łyżce
Wszystko zamieszać drewnianą łyżką, wyłożyć na dużą blachę lub 2 keksówki, poczekać aż wyrośnie i do piekarnika; pozdrawiam.