Wydawnictwo Marginesy, Moja ocena 5,5/6
Jedzenie zbliża ludzi, jest jedną z większych przyjemności w życiu. Ale czy zawsze musimy jeść mięso? Czy nie warto poszukać innych smaków, spróbować czegoś nowego?
Chociaż mięso to jeden z podstawowych składników polskiej kuchni, wcale nie jest niezastąpione.
Wegański stół jest tak samo bogaty, różnorodny i uginający się od pyszności jak ten tradycyjny. I ta książka oraz zawarte w niej przepisy najlepiej to udowadniają.
W najnowszej książce Alicji Rokickiej, autorki świetnego bloga wegannerd, każdy znajdzie coś dla siebie. Gwarantuję to wam.
Ta książka to kompozycja ponad 100 wspaniałych i stuprocentowo
roślinnych, wegańskich przepisów na śniadania, obiadki i podwieczorki, zupy, drugie
dania i desery, potrawy codzienne i świąteczne. Wybór jest ogromny.
Książka dotarła do mnie w miniony piątek i z zachwytem po jej lekturze, wypróbowałam już 3 przepisy - boczniaki po kaszubsku, kapustę pieczoną z gruszkami i pasztet ziemniaczano warzywny. Kolejne przepisy czekają na wypróbowanie. Wiem, że się na nich nie zawiodę.
Blog wegannerd śledzę od jakiegoś czasu. Korzystałam już z wielu przepisów zawartych na tej stronie. Tym bardziej cieszy mnie wydanie nowej książki autorki bloga.
Świętujemy... to nie tylko doskonałe przepisy, ale także apetyczne, mistrzowskie zdjęcia. Alicja Rokicka, z wykształcenia graficzka, stanęła na wysokości zadania. Książka kusi, zachęca, sprawia, iż w trakcie jej lektury, oglądania robimy się niesamowicie głodni.
Mówi się, że w Polsce tradycja jest bardzo ważna. I owszem. Ale czasami warto zastąpić tradycyjne, ciężkie, mięsne potrawy czymś zdrowszym, lżejszym, innym. Warto spróbować czegoś nowego. Nasza tradycja, kultura nie ucierpią, jeżeli potrawy mięsne zastąpimy wegańskimi. Wręcz przeciwnie, wiele zyska. O względach humanitarnych nie wspomnę.
Gorąco polecam tę niesamowitą, przeapetyczną skarbnicę przepisów wegańskich.
Jestem wegetarianką, więc bardzo chętnie szukam inspiracji na tego typu dania. Chętnie kupię tę książkę. 😊
OdpowiedzUsuń